Fogágybetegségek kezelése

A súlyos fogágybetegség kialakulása hosszú folyamat, ezért a megelőzésnek döntő szerep jut a fogak egészségének szempontjából.

Kezdetben a betegség csak a fogínyre korlátozódik, de ha nem kezelik, akkor a fog teljes tartórendszerét és a csontállományt is érintheti. Bizonyos idő elteltével a betegség sajnos már nem fordítható vissza, és az érintett fogat el kell távolítani.

A fogágybetegség számos oka közül leggyakoribb a fogkő okozta gyulladás, valamint a nem megfelelő szájhigiéne. A barnás fogak látványa és azt ezt kísérő szájszag már önmagában is nyomós érv a fogkövek eltávolítására. A jelenség fogínyvérzést is okozhat, sőt a fogkő legfőbb veszélye a további baktériumok megtelepedése, amelyek végső soron fogágy-gyulladáshoz, pusztuláshoz, és ezért a fogak kilazulásához és elvesztéséhez vezetnek. Előrehaladott állapotban, ha a betegség már a mélyebb szöveteket is érinti, szükség lehet a gyulladt területek eltávolítására, kürettálására.

A fogágy- és a fog körüli betegségek (periodontális betegségek) elismerten összefüggenek néhány súlyosabb problémával, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség, a demencia és a rheumatoid arthritis. Ezért is rendkívül fontos az érintett pácienseknél a rendszeres professzionális szájhigiénés kezelés.