Fogfehérítés (otthoni, rendelői)

Hiába a rendszeres és helyes fogmosás, fogaink az őket ért szennyeződések hatására elszíneződhetnek. Az egyre inkább elsárguló fogakért elsősorban a foglepedék elmeszesedése a felelős, azonban a fogak színét számos más tényező is befolyásolja.

A fogfehérítés menete a rendelőben
A rendelői fogfehérítés során a fogak színét kémiai úton változtatjuk meg. A kezelést végző szakember egy speciális fehérítő gélt használ, amely oxidálja (fehéríti a fogban lévő elszíneződéseket. A gélt a beavatkozás előtt izlálják az ínytől és a nyáltól, hogy hatását csak a fogra fejtse ki és máshol ne okozzon esetleges szövődményeket.
Az egyszeri rendelői fehérítéstől általában 1-2 árnyalatnyi világosodásra lehet számítani. A fehérítés előtti és utáni állapotot könnyedén összehasonlíthatjuk egymással, hiszen a dokumentáláshoz klinikánk digitális fotókat készít a beavatkozás során.
A felhelyezett fehérítőanyagok érzékennyé tehetik fogainkat a fehérítés során, azonban erre kérhetünk egy vagy két fog esetén érzéstelenító injekciót. A beavatkozás maga csak rendezett állapotú, szuvasodástól és fogkőtől mentes fogazat eseté javasolt, megismétléséhez pedig legalább három napot kell várnunk. Egy esetleges otthoni fogfehérítéssel további világosodást érhetünk el.

A fogak előzetes polírozását követően a leszárított fogfelszínekre a frissen összekevert fogfehérítő anyagot ecset segítségével, ínyvédő mellett 2 mm-es vastagságban felkenik a fogra. Ezt követően egy aktiváló berendezéssel a beállított fehérítési program alatt 15 x 30 másodperces fény és 10 másodperces szünet váltakozva fogja egymást követni.

A fogak fehérítés utáni színe 3 héten belül kismértékben visszasötétedik és ez az állapot tekinthető tartósnak. Ebben a 3 hétben feltétlenül kerülni kell az erősen pigmentáló anyagokat, például nikotin, kávé, tea, vörösbor, gyümölcslé. A visszaszíneződési folyamatot lassítja a tökéletes szájápolás és a fehérítő fogkrém megfontolt használata.

A fehérítés semmilyen maradandó károsodást nem okoz. A fogak szerkezetét átmenetileg kismértékben szárítja és a fogak átmeneti rágási- és hőérzékenység fokozódására is számítani kell. Ez idővel magától is megszűnik, de speciális anyagokkal (fognyaki érzékenységre való fogkrémek, a rendelőben kérhető koncentrált érzékenység csökkentő zselé) gyorsítani lehet a javulást.

A fogfehérítés menete otthon
A fogorvos által végzett és az otthoni fogfehérítés közti döntő különbség (az áron kívül) a hatóanyag koncentrációja. A rendelői eljárás során erősebb anyagokat alkalmaznak, hiszen a szakértők és a gondos ínyvédelem ezt lehetővé teszi – így a kezelés csak néhány órát vesz igénybe. Létezik olyan otthoni megoldás is, amely során egy fogorvos által ajánlott rugalmas sínt kell éjszakára felhelyezni, amelyben elhelyezhető a fehérítő gél. Így az eljárás természetesen több napig is eltart, már csak azért is, mert kimarad a rendelőkben elérhető speciális fénykezelés. Ennél a megoldásnál rizikófaktor még, hogy mennyire képes a páciens pontosan betartani az utasításokat, például azt, hogy az kezelés menete során ne fogyasszunk színező hatású ételeket, italokat. Ez a megkötés a fogfehérítés után következő 10 napra is érvényes, mindkét esetben.

Az egyéb fogfehérítő fogkrémek, matricák, otthon használandó szerek már csak a biztonsági szempontok miatt sem tartalmazhatnak annyi és olyan hatóanyagot, mint a fogorvos által alkalmazott, így hatásuk sem vetekedhet egy professzionális eljárással.