Fogpótlás típusai

A fogpótlás lehetőségei központunkban a teljes palettát lefedik, legyen szó koronák, hidak készítéséről vagy a fogimplantáció megvalósításáról. A választást minden esetben fogorvosi konzultáció előzi meg, hiszen tekintetbe kell venni a páciens igényeit, a fogak állapotát, a célokat és főként a fogimplantáció esetében a kizáró okokat.

Korona: Legyen szó hiányzó, kopott vagy gyökérkezelt fogakról, a korona kitűnő megoldást jelent. Bizonyos esetekben szükségessé válhat híd készítése is, amellyel a foghiányokat is pótolni tudjuk. A korona funkciója, hogy befedje a „maradék" fogat, ami nem csak védelmet jelent, de ugyanolyan külső megjelenést biztosít formában és színben, mint az eredeti fog.

Az alábbi esetekben mindenképpen érdemes ezzel megoldással élni:

 • Lekopott, helytelen pozícióban lévő vagy letört fogaknál.
 • Nagymértékben lepusztult koronai rész felépítésekor abban az esetben, ha új töméssel már nem lehet eredményesen helyreállítani az adott fogat.
 • Gyökérkezelt fogak esetén, hiszen a korona mind funkcionálisan, mind esztétikailag jelentős segítség, sőt, az élettartamukat is megnöveli a fog törésének megelőzésével.
 • A korona megtarthat egy részleges fogsort vagy áthidalhat foghiányokat (ez utóbbit nevezzük hídpótlásnak)

A korona anyagai:

 • Fémkerámia: Hazánkban ma ez a leggyakoribb típus. A fogpótlás vázát speciális fémötvözetből készítik, amire ráégetik a tetszőleges színű porcelánleplezést. A fogpótlás a fémváz révén kellően erős, a porcelán leplezés pedig esztétikus.
   
 • Aranykerámia: A fogpótlás speciális aranyötvözetből készült váza nagyfokú pontosságot igényel a fogorvos és a fogtechnikus részéről is. Az arany fontos tulajdonsága, hogy természetes bakteriosztatikus hatású, és csak igen ritkán okoz allergiát, így megfelelő szájhigiénia mellett rendkívül hosszú az élettartama. Ezen kívül kiválóan önthető, ezért rendkívül pontosan illeszkedő fogpótlástípus, megfelelő ragasztó alkalmazásával szinte megbonthatatlan záródás alakítható ki a fog és a fogpótlás között.
   
 • Cirkónium-oxid korona: A csúcsminőségű cirkónium-oxidból készült pótlás nem tartalmaz fémet és minden rétege fogszínű. Amellett, hogy nagyon hasonlít a természetes fogra, a tartóssága is kiemelkedő, ennek következtében az ára is magasabb.
   
 • Préselt kerámiakorona (jacket): Mivel ez a pótlás tisztán kerámiából készül, ezért nem tartalmaz fémet, viszont a kisebb terhelhetősége miatt csak az elülső fogakra készül belőle korona.

Kivehető protézis: Protézisre akkor van szükség, ha már nincs fog az állcsontban. A fogpótlás rögzítésére felhasználják a nyálkahártya vákuum hatását, a kapilláris nyomást, a rágónyomást és a gravitációt. Anyaga általában műanyag, részei alaplemez, műíny és műfogak.

Implantátummal rögzített fogsor: Olyan kivehető fogpótlás, amelynek rögzítése implantátumok segítségével történik. Ehhez előzetesen 2-4 implantátum beültetése szükséges , qmelyek megakadályozzák a fogsor elmozdulását - patentes rögzítőelemek segítségével. A stabilitása miatt sokkal magasabb komfortérzetet biztosít rágás közben, mint egy hagyományos protézis. Az erősebb kapcsolat miatt csökkenthető a fogsor mérete is.

Fogimplantáció: A fogimplantációról bővebben olvashat ITT.

Kerámiával vagy inlay-jel leplezett híd: Több fog pótlása esetén összefüggő fémváz, azaz híd készül ugyanazzal az eljárással, mint a kerámiával leplezett korona. A hídban lehet minden tag egy lecsiszolt fogcsonkra rögzítve, de egy vagy több fog hiánya esetén készülhet ún. lengő tag is a hiányzó fog vagy fogak pótlására.
Az inlay-jel rögzített híd nagy előnye, hogy a hiány melletti fogakat nem kell teljesen lecsiszolni. Esztétikailag viszont hátrányos lehet, hogy az inlay-ek nem vagy csak nehezen leplezhetők.

Onlay: Az onlay olyan fogpótlási eljárás, amelynek kapcsán egy betét kerül a fogba. Onlay-t abban az esetben helyezünk fel, ha egy fog károsodása már túlságosan nagy ahhoz, hogy inlay kerülhessen az adott felületre, mert nem csak a rágófelszín, hanem a fogcsücsök is károsodott és ellátást igényel. Ellentétben tehát az inlay- technológiával, amelynél a rágófelületet nem teljesen fedjük le, onlay felhelyezése esetén a teljes rágófelszínt és a fogcsücsök részeit is lefedjük. Az onlay készülhet aranyból, kerámiából és kompozitból.