Fogszabályozás

A fogakat nem csak gyerekkorban érdemes szabályoztatni, hiszen felnőttként is esztétikusabbá tehető a mosoly, valamint kiküszöbölhetők a rendellenességek.

Aki fogszabályozásra szánja el magát, elsősorban az esztétikum miatt szeretne fogai formáján változtatni, azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy a rendezetlen fogsor akár veszélyeket is rejthet magában. Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, a megmaradó lepedék lassan savas erjedést okozhat és fogszuvasodáshoz vezethet. Ehhez járulnak hozzá a szájban végbemenő rothasztó folyamatok, amelyek tartós fogínygyulladáshoz vezethetnek. Innen pedig egyenes az út a fogak kilazulásához és elvesztéséhez.

Fogszabályozás gyermekkorban
A puha, növekvő állcsontokra és fogakra rossz hatással lehet például az ujjszopás és az úgynevezett „nyelvlökés”, amelyek pókharapást eredményezhetnek. A fogváltás időszakában könnyedén észrevehető, hogy egy későbbi szemfognak nem lenne helye, ezért fontos, hogy fogorvosi konzultáció keretében belül dönthessünk a speciális megoldásokról.
Amikor már megkeményedtek a csontok és kijöttek a maradó fogak, felkerülhetnek az állandó viseletre tervezett fogszabályzók. Előfordul, hogy gyermekkorban végzett fogszabályzást követnie kell egy felnőttkorinak is, ha a fogak valamilyen oknál fogva visszarendeződtek az eredeti, rossz helyükre.

Fogszabályozás felnőttkorban
Számos probléma eredményesen kezelhető felnőttkorban, például megszüntethetőek a fogak közötti rések, illetve rendezni lehet a helyzetet, ha bizonyos fogak a kelleténél előrébb, hátrébb vagy ferdén állnak. A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocs-ízületi problémák, amelyek a mindennapokat is jelentősen megnehezíthetik. A felnőttkori szabályzás előkészítheti akár a fogpótlásokat is, és optimális feltételeket teremthet a későbbi fogpótlások kivitelezéséhez.

Fogszabályozó fajták:

A fogszabályzóknak rengeteg fajtájuk van, amelyek két nagy csoportra oszthatók: kivehető és rögzített készülékek.

  • Kivehető fogszabályzó: A naponta legalább 12 órán át viselendő fogszabályzóval a kevésbé látványos foghibákat szokták kijavítani. Nagy előnye, hogy olyan alkalmakkor, amikor enélkül szeretnénk megjelenni, bátran kivezetjük. Gyerekeknél 12-13 éves korukig használják, ezután már állandó fogszabályzó ajánlott.
     
  • Rögzített fogszabályzó: A hosszú távon hordandó, rögzített fogszabályzóknak több fajtája van, amelyek közül a hagyományos, fém fogszabályzót éjjel-nappal kell viselni, és 3-4 hetente a fogorvos által meghúzatni. Az állandóan viselendő eszközök is lehetnek a fog színével megegyezőek. Ezek az úgynevezett láthatatlan fogszabályzók a „drótosnál” diszkrétebb, elegánsabb készülékek, esztétikailag sokkal kevésbé zavaróak.
     
  • Belső fogszabályzó: Tökéletes megoldás lehet a belső fogszabályzó (ún. lingual technika), amelyet a fogsor belső felszínére rögzítenek, így kívülről egyáltalán nem vehető észre. Ebben az esetben kicsit tovább tarthat a hozzászokás, de a hordási idő nem különbözik a külső felszínen rögzített készülékétől.
     
  • Átlátszó fogszabályzó: Az ún. Invisalign fogszabályzó használatakor egy vékony, átlátszó műanyag réteg veszi körül a fogakat. Az átlátszó sínek sorozata hasonló ahhoz, amit a megtartó fázisban használnak. Ezt a kezelési formát jellemzően csak a kevésbé súlyos fogrendellenesség esetén használják, úgymint a fogak torlódása, elsősorban az alsó állcsont területén. Súlyosabb esetekben, ahol a jó eredmény eléréséhez több fog eltávolítása szükséges, más kezelési mód ajánlott.

A fogszabályozást minden esetben teljes körű fogászati felmérés kell, hogy megelőzze.
Amennyiben sikeresen visszaállt a fogak és a száj egészsége, vagyis egészséges a fogíny, be vannak tömve a lyukas fogak és a szakember eltávolította a fogköveket, következhet maga a szabályozás. Azzal is számolnia kell a páciensnek, hogy rögzített fogszabályzó-készülék viselésekor könnyebben maradhat ételmaradék a szájban és sokan a nehézségek miatt el is hanyagolják a szájhigiéniát, ami elősegítheti a fogszuvasodás kialakulását. A páciensnek ezért célszerű kisebb-nagyobb mértékben változtatnia a szájápolási szokásokon.
Aki rászánja magát a kezelésre, évekkel kell számolnia, amíg megmutatkozik a várt eredmény. A rögzített szabályzónak legalább egy évig kell fent lennie, azután jöhet az éjszakai, kivehető változat, amelynek hordási ideje szintén egy-másfél év. Feltétlenül be kell tartani a viselési szabályokat, hiszen a hanyagság miatt visszacsúszhatnak a gondosan helyükre igazított fogak.