Tömés / gyökérkezelés

Ameddig lehetséges, fontos, hogy meghosszabbítsuk a fogak élettartamát. Ez nem csak az esztétikumot és a rágás funkcióját befolyásolja, hanem az egész szervezet egészségét, valamint a későbbi fogpótlások szempontjából is lényeges, hogy mennyi és milyen állapotban lévő saját fog áll rendelkezésre.

Fogmegtartó eljárás: tömés
A mai modern tömőanyagoknak köszönhetően nem kell tartani a fémes színű, feltűnő tömésektől. Legyen szó egy kisebb élpótlásról vagy egy nagyobb kiterjedésű tömésről, minden esetben esztétikai eredményt lehet elérni. Az esztétikus, ún. kompozit tömések a frontfogak (elülső fogak), valamint a rágófogak (hátsó fogak) területére egyaránt készíthetők. A kompozit tömések speciális kék fény hatására szilárdulnak meg, ezért a tömés az elkészítést követően rögtön használható.

Fogmegtartó eljárás: gyökérkezelés
Gyökérkezelésre leggyakrabban előrehaladott fogszuvasodás okozta fájdalom vagy a fog elhalása (baleset, ütődés) miatt kerülhet sor. Ma már rutinszerű fogászati beavatkozásnak tekinthető, amely során az orvos eltávolítja a fogbelet, majd hermetikusan lezárja a gyökércsatornákat. Amennyiben a gyökérkezelt fogak elszíneződnek, fogfehérítéssel vagy esztétikai fogászati kezelésekkel (direkt vagy indirekt héjakkal, fémmentes koronákkal) kiválóan helyreállíthatóak.
Előfordul olyan eset is, amikor a fog látható, koronai része nagymértékben károsodott, ám a gyökér még ép. Bizonyos feltételek mellett ilyenkor a fog gyökerébe helyezett csappal a fog megerősíthető és tömőanyaggal felépítve a fogat meg lehet menteni.